Medicinalväxter
Hur klokt du än lever och äter så händer det emellanåt att du drabbas av förkylning, trötthet eller nedstämdhet. Så därför får ni här en liten artikel om hur man kan öka prestations förmågan.På hösten- och vintern kan det kännas extra tungt. Men det finns medel att ta till.

Hälsokostbutikerna har ett stort utbud av naturpreparat med olika ingredienser som stärker immunförsvaret, ökar prestationsförmågan eller påverkar humöret.
En vanlig ingrediens i förkylningspreparat är extrakt från växten röd solhatt, echinacea purpurea. Röd solhatt stimulerar immunförsvaret och har också en virushämmande effekt. Vitlök är en annan immunstärkare. Oljan i vitlöken förbättrar motståndskraften mot infektioner. Därför ska den helst ätas rå, om man kokar den förflyktigas oljan. Rysk rot är en ört som är allmänt stärkande för hela kroppen. Den stärker också immunförsvaret och lindrar inflammationer. Propolis är den kådlika substans som bina använder för att fodra bikuporna. Den har en antibiotisk verkan och förekommer i flera förkylningspreparat. Den vanligaste ingrediensen i naturpreparat mot nedstämdhet är johannesört. Flera oberoende studier har påvisat örtens effekt.

Örter för prestationer
För att öka prestationsförmågan och orken finns också en rad effektiva örter. Ginseng är en av de vanligaste. Roten har länge använts inom folkmedicinen för att stärka, pigga upp och öka prestationsförmågan. Ginkgo biloba, som utvinns ur ginkgoträdets blad, är en annan prestationshöjare. Ända sedan 50-talet finns dokumenterade
studier om ginkgo biloba som medicin mot trötthet, depression, yrsel, tinnitus (öronsus), sämre minne och koncentrationssvårigheter.

Naturens skafferigör dig vackrare

Gå ut och knipsa blommor och blader och laga till dina egna skönhetsmedel i köket. Finfördela, torka, blanda ihop, koka, vispa. Sen kan du ta ett ångbad, lägga en ansiktsmask, badda med ansiktsvatten. Få slätare hy, vackrare hår eller mjukare fötter. Mängder av blommor, kryddor och örter - ja, till och med ogräsen, innehåller en mängd läkande och närande ämnen. Ska vara rena växter De finns överallt - i trädgården, skogen och hagen - och de är gratis. Det gäller bara att inte plocka dem i närheten av stora vägar eller fabriker, det ska vara rena växter.

RINGBLOMMA kan till exempel användas till läkande, svettdrivande och krampstillande medel.
Den är också antiseptisk, den lenar, piggar upp och rengör hyn, den kan lindra getingstick och den passar bra för alla hudtyper. Har man själv inte ringblommor kan man köpa torkade i hälsokostaffären.

BRÄNNÄSSLA innehåller antihistaminer och svavel. Den lindrar torr eksemhud och allergiska utslag, men är också bra mot för fet hy. En riktig hälsokur är att göra saft på unga nässelskott i mixer. Ett snapsglas saft dagligen under några vårveckor gör håret glansigt och hyn klar. Det överblivna nässelmoset går att använda som hårsköljningsmedel.

JORDGUBBE har en sammandragande effekt som minskar hudens överskottsfett och är därför perfekt mot fet och storporig hud.

KAMOMILL lindrar både ögoninflammationer och bölder, liksom infekterade sår och hemorrojder. Den kan även användas som gurgelvatten och ger ett fint sköljvatten för ljust hår. En kompress indränkt i kamomillavkok lindrar ögonsvullnader.

BLÅKLINT kan användas av gråhåriga personer i hårsköljningsmedel. Den ger en mycket vacker och mjuk gråton.

Här ger vi förslag på några sköna krämer, ansiktsmasker och annat smått och gott man kan göra av örter. Alla ingredienser som inte går att plocka ute i naturen finns att köpa i hälsokostaffärer, på apoteket eller i livsmedelsaffären.

Örter som passar i hudkräm

För torr och åldrande hy:

Kamomill, ringblomma, fläder, nässla, viol, daggkåpa.

För normal hy: Kamomill, ringblomma, fläder, nässla, viol, daggkåpa, malva, vallört, ros, lind.

För irriterad hud: Kamomill, ringblomma, lavendel, malva, fläder, vallört, rölleka, maskros.

För fet hy: Lavendel, hästhov, jordgubbe, mynta, nässla, groblad, daggkåpa, salvia, rölleka, maskros.

För storporig hy: Lavendel, tussilago, jordgubbe, mynta, daggkåpa, salvia, rölleka, hallon, maskros

Örter som passar i hårvård

Mot mjäll: Åbrodd, åkerfräken, nässla (passar inte ljushåriga).

Ger glans: Kamomill, ringblomma, lind.

För torrt hår: Rödklöver.

Gör håret mörkare och glänsande: Rosmarin, salvia.

Bra för ljust och grått hår: Blåklint (fördjupar färgen).

Mot fett hår: Timjan, tussilago.
Mot håravfall: Åbrodd, rosmarin, nässla (passar inte ljushåriga).

Örter som passar i fotbad
Doftar gott: Granbarr, mynta, tallbarr, rosmarin, citronmeliss, fjällkvanne.
Piggar upp: Ringblomma, åkerfräken, salvia, timjan, lavendel.
Lugnar, lenar, lindrar: Tussilago, malva, nässla (speciellt bra för värkande fötter), fläderblomma (läker skadad hud), vallört, fjällkvanne.
Stärker naglarna: Åkerfräken.
För värkande fötter: Nässla.
Läker skadad hud: Läderblomma, rölleka.

Grundrecept på hudkräm

Här är ett grundrecept som gör att du kan skapa krämer efter egen fantasi, beroende på vilka växter du har tillgång till. Börja med att göra ett örtextrakt: Häll en halv deciliter kokande vatten, helst destillerat, över1 msk torkade örter eller två msk färska.
Låt dra i 30 minuter, sila genom gasväv eller i kaffefilter.
Gör sedan själva krämen som du blandar ner extraktet i:
Värm upp vax, fetter eller olja i vattenbad under omrörning tills blandningen smält helt. Lämpliga fetter och oljor att använda i krämerna är: aprikosolja, solrosolja, avokadoolja, kakaosmör, kokosolja, lanolin, jordnötsolja, mandelolja, vitt eller gult bivax, olivolja, sesamfröolja, sojaolja och vetegroddsolja.
Ställ kärlet i ett durkslag över det kokande vattnet.
Lyft av och tillsätt, när blandningen kallnat, örtextrakt droppvis under kraftig omrörning. Använd gärna elvisp.
Tillsätt därefter eventuellt konserveringsmedel och doftande olja. Vispa tills krämen är tjock och kall och häll på burk.
Förvara kallt i mörk burk.

Grundrecept på fotbad

1,5 dl torkade örter eller 3 dl färska örter 1 liter vatten
Gör så här: Häll kokande vatten över örterna, låt dra 30 minuter, sila och låt fötterna vara i badet 10-15 minuter.
Torka och smörj med fotkräm, sätt på rena varma sockor.

... och på hårsköljning

0,5-1 dl torkade örter eller 2 dl färska 1/2 dl kokande vatten
Gör så här: Häll kokande vatten över örterna, låt dra 15-30 minuter, sila och häll på flaska.